Kako odabrati najbolje pločice za stepenice?

od strane | feb 26, 2021 | Blog

 

Svaki deo našeg doma ima podjednaku važnost prilikom postavljanja odgovarajuće keramike, pa tako i stepenice.

Kada je reč o izboru pravih pločica za stepenice, ponuda je zaista vrlo raznovrsna.

Materijali od kojih se izrađuju su razni: keramičke pločice, granitne i mermerne. Keramičke su raznovrsne ali se ne preporučuju, granitne imaju dobru gustinu i ujednačenost boje, a mermerne su uglavnom sa manjim neklizajućim svojstvima. Mogućnost postoji da se preko pločica stavi neki etison, staza ili drugi pričvršćeni materijal, u slučaju da je klizanje prisutno.

Ako bismo izdvojili i preporučili pločice za stepenice, to bi svakako bio granit.

Najviše zato što je vrlo moderan, savremen i estetski dopadljiv. U pogledu svojstava, neklizajući je u grubljoj obradi, ujednačene gustine i debljine. Takođe, boja je jednaka u svakom delu, pa će pločice za stepenice biti iste u celoj dimenziji.

Izbor boja je dosta važan, posebno u pogledu slaganja sa drugim bojama u prostoru. Tačnije, obično se biraju pločice za stepenice u nežnijim ili manje upadljivim bojama: bela, bež, siva, crna, braon i nijanse između tih boja. Proverite dobro nijanse boja zida, ulaznih vrata, ili drugih delova hodnika, ako su stepenice u unutrašnjosti.

U slučaju spoljnih stepenica, slaganje uz nijansu fasade, ograde ili staze sjajno izgleda. Dezeni su raznoliki danas: od pločica koje imaju dezen drveta i daju toplinu, nepravilne linije i šare, izgled kamena do jednobojnih klasičnih. Izbor boje i nijanse je na vama.

Pločice za stepenice su izuzetno moderne i popularne u enterijerima i eksterijerima. A da biste izabrali prave, važno je da imate na umu ključna svojstva:

* Neklizanje,

* Toplina,

* Debljina i druge dimenzije,

* Dizajn i

* Boja.

Od svih navedenih svojstava, neklizanje je ključni element pločice za stepenice, posebno ako se ugrađuju u spoljnom prostoru, jer je izraženiji uticaj atmosferskih padavina, mada je važno i za unutrašnjost. Ova svojstva imaju pločice sa oznakom R10 ili R11, što znači da im je gornji deo grublje obrađen, odnosno hrapaviji i ne dozvoljava klizanje. Pored toga, karakteristika neupijanja vode treba da bude manja od 0,5%. To znači da pločice neće propustiti vodu, ili doći do njenog pucanja i tanjenja.

Kažu da je neznanje o nekoj temi naša najveća prepreka u donošenju pravih odluka. Verujemo da će vam ovaj tekst pomoći da steknete osnovno, korisno znanje o pločicama za stepenište, a tako pomogne da odaberete najbolje pločice za Vas.

Za više informacija pogledajte šarenoliki izbor pločica na našem sajtu. Posetite nas u Doža Đerđa broj 19 u Novom Sadu ili nas kontaktirajte putem mejla marsa.ceramica@gmail.com.

Srećno istraživanje!

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × four =

Da li ste pročitali i …

Grupe keramičkih pločica: Earthenware i Monocottura

Grupe keramičkih pločica: Earthenware i Monocottura

Earthenware Prva grupa su Earthenware pločice ili žargonski grnčarija. To su glazirane zidne pločice sa procentom upijanja vode preko 10%, namenjene unutrašnjoj upotrebi. Oznaka pločica sa navedenim karakteristikama – BIII Gl. Male su mase, krte i visoko porozne, a u...

Klinker pločice (sve o njima)

Klinker pločice (sve o njima)

Opšti pojam "klinker" odnosi se na niz završnih i građevinskih materijala proizvedenih od gline pomoću posebne metode „vučenja“. On je taj koji vam omogućava da postignete maksimalnu čvrstoću, izdržljivost i otpornost na mraz. Važna je činjenica da je klinker ekološki...

Predlog odabira bazenske keramike

Predlog odabira bazenske keramike

Bazen kao deo našeg doma ili sklop većih stambenih i drugih građevina (o čemu je danas reč) zahteva odabir specijalne keramike, kao i načina postavke. Naime, bazeni često sadrže različito “prečišćene” vode, ali su često izloženi niskim i visokim temperaturama, zato...

show blocks helper

Filtriraj po ceni

Proizvodi

Brendovi pločice

Tip pločice

Dizajn pločice

Formati pločice

Rektificirano

Brendovi baterije i slavine

Brendovi sanitarije

Brend tuš kabine

Brendovi vodokotlići

Brend lepkovi i fug mase

Projekat-materijali za postavljanje bazenskih pločica

Projekat-materijali za postavljanje industrijskih pločica

AKCIJE